Tuesday, March 9, 2010

Rochii la romani

Danseaza in ritmul "Istoria rochiei la romani" si lasa-te purtat de valurile evolutiei societatii noastre.
Mai intai, a aparut costumul popular, care la baza este de origine bizantina, era foarte bine slefuit prin forme si culori, astfel incat sa nu enerveze si era purtat atat de tarani cat si de oamenii de la oras, cu exceptia ca negustorii si nobilii dezvoltasera un stil mai aparte cu influente din poporul romanesc cat si cel turc.





Stilul oriental se pastreaza pana in 1848, cand in urma revolutiei vor avea loc schimbari, femeile inspirandu-se din moda de la Paris si Milano, transformandu-si vesmintele in functie de tendintele europene.



Astfel, apare si la noi, crinolina, cunoscuta sub numele de "malacof", care era purtata cu mare succes de femei ca Pia Bratianu sau Maria Rosetti. La femeile simple, in schimb, tinuta cuprindea o naframa care acoperea capul.



O data cu castigarea libertatii, perioada 1900, vine si o noua moda cu influente franceze, care adopta silueta cilindrica, urmand ca in perioada 1921, doamnele sa prefere o tinuta mai baietoasa, cu parul scurt si palarii aparte.
Doamnele erau foarte influentate de moda pariziana cat si cea nemteasca, multe dintre ele preferand sa mearga acolo, pentru a-si alege dupa pofta inimii.
Christian Dior aduce inapoi luxul la femei prin creatii elaborate, blanuri si bijuterii extravagande, dar asta doar la doamnele din inalta societate, celelalte purtand costume din doua piese din stofa si lana si rochiile simple.



Perioada comunista, aduce o deschidere catre vest, astfel aparand in revistele de moda fuste scurte si rochii lungi cu influente de la Paris sau Milano.

Monday, March 8, 2010

Rochie, eleganta si feminitate

Rochia semnifica modalitatea cea mai reprezentativa de a aduce in atentia publicului feminitatea si eleganta unei femei.
Evolutia acesteia difera in functie de anumite perioade si civilizatii care si-au pus amprenta in istoria lumii. Vazuta din aceasta prisma, ea ofera detalii pretioase privind ierarhizarea in societate, conceptiile si mentalitatea vremii.
Rochia apare inca din Evul Mediu, care, desi avea trena, permitea intrezarirea gambei. Bustul este pus in valoare de decolteul in V, materialul fiind legat sub sani.



In Egiptul Antic, evolutia ei a promovat dezgolirea trupului. Insa in aceasta perioada, dezgolirea trupului avea cu totul alte conotatii. Prima rochie ajungea pana la nivelul gleznelor, era confectionata din in, materialul era innodat sub sani pentru sustinere, iar manecile erau pana la incheietura mainii.



La indieni, rochia era cunoscuta sub numele de sariu, aceasta fiind confectionata prin procedee de infasurare a panzei in jurul corpului, oferind indiencelor mai multa diversitate, spre deosebire de China, unde rochiile nu treabuiau sa incurajeze imaginatia.



Japonia este cunoscuta prin celebrul kimono din matase care era purtat de femeile din inalta societate intr-un numar foarte mare putand sa se ajunga si pana la 20 de astfel de rochii suprapuse, in timp ce femeile de la tara munceau pamantul in bustul gol.



In Grecia Antica, femeile purtau un vesmant simplu, tunica, care, doar la femeile din inalta societate, frapa prin podoabe, complexitate si lux.



Renasterea reprezinta o evolutie importanta in domeniul artei, in designul vestimentar apare pentru prima data crinolina si corsajul.
Moda crinolinei va fi introdusa de o infanta a regelui Spaniei ca o modalitate de a-si masca soldurile proeminente. Diametrul rochiei va creste semnificativ in aceasta zona, prin intermediul unei carcase de metal care infoia fusta.


Corsetul apare in Italia secolului XVI, este confectionat din benzi de metal fixate cu balamale, avand menirea de a da bustului forma ideala. Corsetul va fi inlocuit de sutienul inventat in 1914 de Mary Phelps Jacob.



De neuitat este inovatia casei de moda Channel, care a declansat un adevarat scandal social prin crearea a multor obiecte vestimentare: rochia pantalon, rochia neagra pana la genunchi...


In secolele urmatoare se vor debarasa de rochia incomfortabila, optand pentru materiale mai usoare, croieli confortabile, fuste scurte.
Rochia a fost unul dintre acele obiecte vestimentare supuse metamorfozarilor constante, atat in trecut cat si in prezent.