Tuesday, March 9, 2010

Rochii la romani

Danseaza in ritmul "Istoria rochiei la romani" si lasa-te purtat de valurile evolutiei societatii noastre.
Mai intai, a aparut costumul popular, care la baza este de origine bizantina, era foarte bine slefuit prin forme si culori, astfel incat sa nu enerveze si era purtat atat de tarani cat si de oamenii de la oras, cu exceptia ca negustorii si nobilii dezvoltasera un stil mai aparte cu influente din poporul romanesc cat si cel turc.





Stilul oriental se pastreaza pana in 1848, cand in urma revolutiei vor avea loc schimbari, femeile inspirandu-se din moda de la Paris si Milano, transformandu-si vesmintele in functie de tendintele europene.



Astfel, apare si la noi, crinolina, cunoscuta sub numele de "malacof", care era purtata cu mare succes de femei ca Pia Bratianu sau Maria Rosetti. La femeile simple, in schimb, tinuta cuprindea o naframa care acoperea capul.



O data cu castigarea libertatii, perioada 1900, vine si o noua moda cu influente franceze, care adopta silueta cilindrica, urmand ca in perioada 1921, doamnele sa prefere o tinuta mai baietoasa, cu parul scurt si palarii aparte.
Doamnele erau foarte influentate de moda pariziana cat si cea nemteasca, multe dintre ele preferand sa mearga acolo, pentru a-si alege dupa pofta inimii.
Christian Dior aduce inapoi luxul la femei prin creatii elaborate, blanuri si bijuterii extravagande, dar asta doar la doamnele din inalta societate, celelalte purtand costume din doua piese din stofa si lana si rochiile simple.



Perioada comunista, aduce o deschidere catre vest, astfel aparand in revistele de moda fuste scurte si rochii lungi cu influente de la Paris sau Milano.

2 comments:

  1. e o pasiune de a ta? daca "da" sa o stapanesti sanatoasa ...foarte frumos blog
    http://velcugabriel.blogspot.com/

    ReplyDelete